Suport juridic al tranzacțiilor în România
Suportul juridic al tranzacțiilor în România - este un proces juridic de observare si asistare a unui avocat autorizat pe parcursul încheierii unui acord privind transferul/primirea unor lucruri corporale sau necorporale. Cu toate acestea, în practică, acest concept implică, de obicei, o listă extinsă de servicii juridice în înregistrarea, de exemplu, a cumpărării și vânzării de bunuri imobile sau de afaceri.
Procedura respectivă garantează clientului desfășurarea legală a tranzacției, va asigura un proces sigur de înregistrare a contractului, va proteja interesele financiare ale acestuia și va evita diverse riscuri asociate cu achiziționarea unui obiect imobiliar problematic.
Când se comandă asistență juridică a tranzacțiilor?
De obicei, cetățenii români comandă acest serviciu în cazurile în care doresc să fie siguri de conduită legală a tranzactiei, de transparența acestui proces, de pregătirea corectă a documentelor și de fiabilitatea obiectului dobândit. Asistența juridică profesională va permite clientului să încheie o tranzacție în condiții de siguranță pe toate temeiurile juridice necesare și să elimine o serie de riscuri posibile. La semnarea unui contract, de exemplu, în timpul achiziționării de bunuri imobile, fără participarea unui avocat specializat, există posibilitatea de a pierde din vedere puncte importante, cum ar fi:
- găsirea unui obiect sub cauțiune sau arestare;
- prezența unei ipoteci restante;
- rea-credință a contrapărții și lipsa de autoritate;
- redactarea incorectă a unui acord juridic;
- înregistrarea pe spatiul de locuit al persoanelor terțe.
Clientul solicită, de asemenea, sprijin de specialitate al tranzacției în cazurile în care are îndoieli cu privire la fiabilitatea contractului încheiat sau la veridicitatea activităților unui potențial partener de afaceri. Principalele situații pentru solicitarea ajutorului unui avocat profesionist sunt:
- verificarea bunei-credinte a contrapartelui și a legalității drepturilor sale de proprietate;
- expertiza juridică a contractului semnat;
- acorduri potențiale cu o cifră de afaceri mare în numerar;
- încheierea de tranzacții cu caracteristici particulare de proiectare.
În plus, sprijinul unui avocat calificat va fi necesar la semnarea contractelor cu parteneri străini sau la cumpărare și vânzare. În orice caz, asistența juridică a tranzacțiilor în România va permite solicitantului să evite pierderile inutile de timp și bani, precum și problemele cu legea.
Principalele etape ale suportului pentru tranzacții: ce face un avocat?
Asistența calificată a unui avocat la semnarea unui contract este de a furniza următoarele servicii:
- elaborarea unei proceduri pentru încheierea unui acord sigur;
- pregătirea procesului optim de structurare a tranzacțiilor în sfera fiscală;
- verificarea reputației potențialilor parteneri ai clientului;
- examinarea și pregătirea documentelor necesare;
- evaluarea riscurilor juridice și materiale;
- redactarea contractului și a documentelor de însoțire;
- sprijin profesional în toate negocierile dintre părți;
- suport juridic pentru semnarea acordului.
Avocatul însoțește clientul la fiecare etapă a încheierii contractului și oferă asistență chiar și după semnarea acordului în cazul în care serviciile sale devin necesare. Procedura de tranzacție constă în mai multe etape:
- Prima întâlnire ale ambelor părți.
- Verificarea și pregătirea documentelor.
- Redactarea unui contract.
- Semnarea acordului.
- Înregistrarea tranzacției.
Avocatul își asumă, de asemenea, întreaga responsabilitate pentru pregătirea preliminară pentru începerea procesului de negociere. Expertul studiază cu atenție specificul subiectului tranzacției, dezvoltă o linie de conduită pentru clientul său la prima întâlnire cu contrapartida și efectuează calculele financiare necesare.
Pregătirea și analiza documentelor
Avocatul efectuează o verificare expertă a tuturor documentelor disponibile cu privire la o tranzacție viitoare, de exemplu, imobiliare sau afaceri. În continuare, avocatul studiază istoricul scopului acordului — în cazul achiziționării unui obiect rezidențial sau comercial, va depune o cerere de extras, care va indica toate operațiunile efectuate cu această clădire. Dacă analiza tuturor documentelor are succes, specialistul va întocmi un contract pentru toți participanții la tranzacția viitoare.
Verificarea contrapartidei și legalitatea acțiunilor sale
Concomitent cu examinarea documentelor, avocatul verifică reputația și activitățile contrapărții. Dacă această persoană este proprietarul unui obiect imobil, avocatul solicită informații de la instituțiile competente despre starea sa neuropsihiatrică adecvată. Avocatul autorizat află, de asemenea, dacă contrapartida a fost înregistrată într-un dispensar de droguri și cât de capabil este de fapt. Dacă o afacere apare într-o tranzacție potențială, iar a doua parte a acordului este o persoană juridică, avocatul studiază cu atenție istoricul acestei activități comerciale, depune cereri serviciului fiscal și verifică toate datele despre proprietarul companiei. La finalizarea examinării tuturor documentelor și datelor despre contrapartidă, avocatul începe să pregătească un contract pentru încheierea tranzacției.
Protejarea intereselor clientului la finalizarea tranzacției
În cazul oricărei situații de forță majoră legate de anumite nuanțe ale funcționării sau activității obiectului achiziționat al tranzacției, fie că este vorba de bunuri imobiliare sau de afaceri, avocatul are toată autoritatea de a apăra interesele clientului său până la proces juridic. Avocatul poate depune cereri oficiale autorităților competente, poate verifica din nou documentația necesară și, dacă este necesar, poate depune procese în instanță. În cazul ședințelor de judecată, avocatul este reprezentantul oficial al clientului și, conform tuturor normelor legislației în vigoare, îi protejează interesele.